На 18.12.2023 г., понеделник,  от 18 ч. в зала Компас“

...
На 18.12.2023 г., понеделник,  от 18 ч. в зала Компас“
Коментари Харесай

Романът „Мария от Охрид“ в ПУ днес от 18 ч.

На 18.12.2023 година, понеделник,  от 18 ч. в зала „ Компас “ (Ректората на ПУ „ Паисий Хилендарски “) ще се организира среща с писателя Антон Баев във връзка на новия му разказ „ Мария от Охрид “ (2023). Книгата ще показа проф. д.ф.н. Жоржета Чолакова.

„ Мария от Охрид “ на Антон Баев е отличената книга в националния конкурс за християнски разказ за 2022 година, разгласен от ИК „ Омофор “. Целта на състезанието е да се предизвиква положителната християнска художествена литература, което е отколешна идея и тактика на издателството.

Романът гради и надгражда една вълнуваща многолетна историческа картина, тук-там пòтресна с ужасиите, тук-там цялостна с хубостите Божии и земни, а тук-там те разсмива с благодушния слог на разказвача…

В самобитната комбинация на романа създателят потопява читателя постепенно (не и без словесна самонаслада), както бавно се навлиза в река, и го води около историческия цикъл на действията български – църковни, екзархийски, публични, политически – действия, които създателят ще назова възрожденското новобългарско зачатие. А читателят самичък ще навлезе по излъскания калдъръм на предишното, спомените и паметта, постоянно люшкаща се сред вярата и обичта към Бога, и земната обич към индивида.

Венета Дякова

Антон Баев е стихотворец, белетрист, книжовен критик, литературовед и публицист. Роден е през 1963 година в Пловдив. Завършва Английската гимназия в родния си град (1982) и Българска лингвистика в Пловдивския университет „ Св. Паисий Хилендарски “ (1989). Специализира публицистика в Университета на Айова, Съединени американски щати (1994). През 2009 година пази дисертация по нова българска литература в Института за литература при Българска академия на науките. Работи като библиотекар, хоноруван учител в Пловдивския университет, основен редактор на в. „ Марица “. Основател е на „ Пловдив онлайн “ и други осведомителни уеб сайтове, както и на два вестника. Създава годишния Международен фестивал за лирика „ Орфей – Пловдив “. Автор е на шест романа, девет стихосбирки, три сборника с разкази, три монографии и книга с фрагменти. Носител е на голям брой литературни награди. Негови произведения са преведени на 15 езика.

Романа може да поръчате онлайн от уеб страницата на издателство „ Омофор “ с отстъпка:

https://www.omophor.com/p/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%be%d1%85%d1%80%d0%b8%d0%b4/

Интервю с създателя:

https://www.focus-news.net/novini/interesno/Anton-Baev-za-svoya-roman-quotMariya-ot-Ohrid-quot-Tova-e-kniga-za-bavno-chetene-1906138
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР